keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

Vr – keskellä Suomea pala Afrikkaa

Halusin soittaa Juusolle, kun oon kippeenä, mutta turha toivo, että yhteydet toimis. Juuso oli junassa matkalla Ouluun. Olivat jossain Tampereen pohjoispuolella ollu jo tunnin verran pysähdyksissä, kun sähköt on poikki. Sanoin, että siellähän on aivan ku Afrikassa: puhelinyhteydet ei toimi, sähköt on poikki ja vessat haisee kammottavalle. Sitten ei enää kuultu toisiamme.

Oon ekkaa kertaa kippeenä täällä. Ei hassummin, kun 3½ kuukautta selvisin ilman sairastelua. Ei nytkään mitään vakavaa. Luulen, että nestehukka ja joku bakteeri mahassa. Oltiin Jatan kanssa Zanzibarilla viikonloppu ja Jatalla on samat oireet. Ollaan varmaan saatu sama bakteeri.

Nähtiin Zanzilla Eliasta pitkästä aikaa. Elias opiskelee siellä Sharian lakia tämän lukukauden. Se kerto opinnoistaan paljon mielenkiintosia juttuja. Kertoi, että nyt kun on opiskellu sitä niin pystyy jo järkeistämään niitä lakeja jonkun verran, mutta ei silti ymmärtämään, kun on ite kasvatettu niin erilaisiin arvoihin. Sharian lain mukaan miehellä saa olla neljä vaimoa ja siihen on järkiselityski. Selitys on se, että koska naisia on enemmän ku miehiä ja jokainen nainen tarttee huolehtijan niin joidenki miesten on pakko ottaa usiampi vaimo. Jalot miehet viittii huolehtia usiammasta ku yhestä naisesta. Lain mukaan miehet ei missään tapauksessa saa tehä syrjähyppyjä, mutta jos ne tekee niin se pitää todistaa oikeudessa. Todistus onnistuu ainoastaan, jos neljä miestä tai kaheksan naista pystyy todistamaan sen tapahtuneeksi. Periaatteessa naisiaki on todistajina vaan neljä, mutta jokaisella naisella täytyy olla toinen nainen muistuttajana, koska naiset on tunteellisia ja unohtelee helposti. Jos syrjähyppy todetaan tapahtuneeksi, rangaistuksena mies joutuu yleensä mennä naimisiin syrjähypyn kanssa. Jotta avioliitto voidaan solmia, täytyy naisen ja miehen molempien olla myöntyväisiä siihen. Miehen täytyy sanoa myöntyvänsä, mutta naiselta hiljaisuus riittää myöntymisen merkiksi. Naimisissa olevalla naisella on valta perheessä, kunhan nainen vaan toimii aviomiehen tahdon mukaan.

Ennen Zanzille lähtöä heräsin aamulla, ku Jatta huus, että "Hanna herää vettä tulee!". Hirviällä kiireellä piti alkaa hamstraamaan sitä kanistereihin ja ämpäreihin. 140 litraa sain hamstrattua ja hyvä niin koska sitä tuli vaan parin tunnin ajan. Sen jälkeen sitä on tullu satunnaisesti aina jossaki välissä ehkä tunnin verran päivässä. Kerkesin myös pestä huoneen kaappia myöten rottien tarpeista. Sitten oli onnellista!

Mulla ei ahista enää ollenkaan täällä! En pelkää enää missään liikkumista eikä arjen vastoinkäymisetkään ahista. Kummasti sitä tottuu melkeen mihin vaan. Kyllä musta silti tuntuu, että kun viis kuukautta on ohi, siirryn aivan mielelläni tästä takas siihen elämään, missä tällä lailla eletään vaan mökkeillessä tai retkeillessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti